Profiel Marian
Marian
Ik ben mijn kanker ook dankbaar, want ik ben terug gaan leven.
Marian
48 jaar

Marian

Marian is 48 en overleefde 2 keer borstkanker. Marian zelf durft te zeggen dat ze de ziekte dankbaar is voor de vele positieve veranderingen die het heeft teweeggebracht in haar leven.

Getuigenis Marian

Ik ben Marian, ik ben 48 jaar.  Op mijn 34 kreeg ik de eerste keer borstkanker.  Ik was getrouwd en had 2 jonge dochters van 6 en 10 jaar. Bij het afdrogen na het douchen voelde ik een knobbeltje. Ik ging meteen naar de huisarts en na het onderzoek bleek het een kwaadaardige tumor te zijn. De tumor is toen borstsparend verwijderd, daarna kreeg ik bestralingen en moest nog 5 jaar hormoontherapie volgen.

Ik was zowel fysiek als mentaal helemaal van de kaart. ‘Waarom heb ik kanker? Waar heb ik dat toch verdiend?’ Ik zat helemaal vast in die gedachtegang.  Ik ben toen verzonken in een depressie. Mede door die depressie is er een einde gekomen aan mijn huwelijk. 

Ik zat in die periode echt op ‘de bodem’, rock bottom. Van daaruit heb ik mezelf proberen terug op te bouwen.  Er is nu een nieuwe Marian, ik voel me beter in m’n vel en sterker dan vroeger.  Ik sta ook positiever in het leven en kan beter relativeren dan de oude Marian.  Ik leefde vroeger te veel in angst en ik liet me leven. Ik was ‘de mama van’, ‘de echtgenote van’, ‘de vriendin van’… maar ik was nooit helemaal mezelf.  Om dit proces kracht bij te zetten heb ik een tattoo laten plaatsen op en boven mijn geopereerde borst: ‘not broken, just bent’ een zinnetje uit een liedje van Pink. Ik vind dat letterlijk op mijn lijf geschreven. Ik heb een zware klap gehad, maar het heeft me niet kapot gemaakt, enkel wat omgebogen. Het heeft me meer tot mezelf gemaakt. Tattoos zijn voor mij een teken van overwinning en van kracht. Ik liet ook nog een kleine tattoo plaatsen op mijn pols en op mijn enkel met een verwijzing naar ‘pink ribbon’ erin.

In 2016 werd bij een jaarlijkse controle opnieuw borstkanker vastgesteld. Nota bene op de internationale dag tegen kanker, 19 oktober.  Ditmaal was er geen sprake van een borstsparende operatie en werd mijn hele linkerborst geamputeerd. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn rechterborst ook te laten amputeren, om het risico niet te lopen om de ziekte nog eens te krijgen. Het was fysiek heel zwaar dat zal ik niet ontkennen, maar ik had deze keer wel het gevoel dat ik opgewassen was tegen deze nieuwe tegenvaller. Ik had meteen het gevoel ‘ik kan dit! ik kom erdoor!’

Op dit moment heb ik één prothese en in oktober krijg ik mijn tweede prothese. Maar het heeft geen haast, ik voel me mooi en dat is het belangrijkste. Ik heb sinds 2 jaar een nieuwe vriend. Ik durf nu zeggen dat ik de kanker dankbaar ben omwille van de positieve veranderingen die het heeft teweeggebracht in mijn leven.

Borstkanker

Kwaadaardige kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. 1 op 9 Belgische vrouwen krijgt tijdens haar leven borstkanker.

meer over deze ziekte

Deel jouw resetverhaal

Wil je jouw eigen resetverhaal delen met ons en de buitenwereld? Neem contact met ons op.

deel jouw resetverhaal

Lotgenoten

Kom in contact met lotgenoten.

vind lotgenoten